Istoria Atletismului


Cu un nume derivat din grecescul athos, care inseamna competitie, atletismul a evoluat din preistorie pana astazi diversificandu-si provocarile sportive pentru atleti si atlete de toate varstele. Totusi, spiritul atletismului a ramas nemodificat, dand forma si valoare performantei.

Manifestarile sportive atletice in forma organizata dateaza din anul 776 i.Hr., cand au loc primele Jocuri Olimpice la Atena, avand ca proba principala alergarile pe pista. Cu timpul, sunt adaugate mai multe probe: alergari pe distante lungi, aruncari cu discul, cu sulita, sarituri etc. Dupa modelul Jocurilor Olimpice, mai tarziu, in Europa, se desfasoara Jocurile Panelenice si Jocurile Romane.

Totusi, romanii nu sunt pasionati de atletism, competitiile lor fiind axate mai ales pe luptele intre gladiatori. Tocmai de aceea, ei vor interzice Jocurile Olimpice in 394 si le vor inlocui cu propriile concursuri.

Spiritul olimpic va renaste insa in Marea Britanie. Regina Victoria, fana a festivalurilor sportive, va readuce Olimpiada in peisaj, o data cu urcarea pe tron, in 1837. Vestea si pasiunea pentru aceasta competitie se vor raspandi repede...

Jocurile Olimpice moderne, cu participanti din 14 tari la prima editie, in 1896, vor reprezenta implinirea visului lui Pierre de Coubertin. Acesta considera ca prin competitiile internationale intre atletii amatori se imbunatateste relatia de prietenie intre diferite tari. Tot Atena va fi orasul-martor al renasterii spiritului olimpic.

Femeile au posibilitatea de a participa la Jocurile Olimpice incepand cu editia din anul 1928, cand a luat nastere IAAF (International Association of Athletics Federation). Noua asociatie atletica de nivel international organizeaza, din 1983, Campionatele Mondiale.

La nivel regional, printre cele mai cunoscute competitii atletice se numara: Campionatele Europene, Jocurile Pan-Americane, precum si Jocurile Commonwealth-ului. Toate acestea contribuie la promovarea spiritului si valorilor atletice.